Duvar Metrajı Nasıl Yapılır ?

Birimi :

Duvar metrajı, duvarın uzunluğu ile duvarın yüksekliğinin çarpılması ile bulunan alandan, duvarda bulunan kapı ve pencere gibi boşlukların düşülmesiyle bulunan alanı ifade eder. Ayrıca, malzeme siparişi verecekseniz, bu alandan kullandığınız lento alanlarını ve hatıl gibi imalatların alanlarını düşerek net duvar alanını bulabilirsiniz. Piyasada genellikle duvar işçilik metrajı yapılırken lentoların alanı duvardan düşülmez ve normal duvar örer gibi, lentonun yerine koyulma parası ödenmiş olur.

Duvar metrajına başlamadan önce statik projenizi, mimari projenizin üzerine koymalı ve kirişlerin nereye geldiğini, düşük döşemeler varsa hangi alanlara denk geldiğini görebilmelisiniz. Bu işleme süperpoze işlemi denir. Süperoze projenizi inceleyerek, duvarlarınızın yüksekliğini belirlemelisiniz. Aşağıda süperpoze yaptığım projenin bir bölümü görünmektedir. Gördüğünüz resimde sarı çizgi ile kolondan kolona çizilmiş çizgiler kirişi ifade etmektedir. Mor yazı ile yazılmış K1 30/50 yazısında K1 kiriş adını 30 kirişin genişliğini 50 ise kirişin derinliğini ifade eder. Burada unutulmaması gereken nokta ise kirişin derinliğine döşeme kalınlığının dahil olduğudur. Eğer bizim projemizde, döşemenin üstünden, üstteki döşemenin üstüne kadar yüksekliğimiz (kat yüksekliği) 300 cm ise kiriş altı mesafemiz 300-50 (kiriş yüksekliği) = 250 cm olarak bulunur. Yani burada kiriş altına kadar örülen duvarın yüksekliği 250 cm olarak hesaplanır. Duvarın uzunluğu ise Autocad içinde bulunan ölçülendirme komutu dimlinear ile ölçülebilir. Resimde görüldüğü üzere duvarın uzunluğu 660 cm dir. Örneğimizdeki duvarın metrajı aşağıdaki gibi yapılır;

Duvarın Brüt Alanı = Uzunluk x Yükseklik = 6,6 x 2,5 = 16,5 m²

Minhalar (Minha boşluk demektir.) :

P01 : 1,6 x 2,2 = 3,52 m²

P02 : 2,4 x 2,2 = 5,28 m²

Toplam minha alanı = 8,8 m² olarak bulunur.

Duvar Metrajı = Brüt Duvar Alanı - Toplam Minha Alanı = 16,5 m² - 8,8 m² = 7,7 m² olarak bulunur.

 

 

Yukarıda anlattığımız işlem tüm duvarlarda yapılır. Bu şekilde tüm kat planları incelenerek metrajlar kat kat yapılır. Tüm katlar hesaplanarak, bir bloğa ait metraj bulunur. Eğer bu bloğun benzeri projede birden fazla ise, blok benzeri ile çarpılarak, metraj hesaplanmış olur. Projenizde birden fazla blok tipi varsa, yapacağınız metrajın süresi çok daha fazla olacaktır.

Günümüzde projelerin boyutları büyüdüğünden ve çeşitlilik arttığından dolayı bu metrajların yapılması aylar alabilmektedir. Bu sebeple, Autocad içinde metraj işlerini otomatize ederek hızlandıran yazılımlar geliştirmekteyiz. Geleneksel yöntemlerle Duvar Metrajı yapmaya göre en az 5 kat hızlı olduğunu deneyimlediğimiz Duvar - Lento - Kapı Pencere metraj yazılımımızı bu sebeple geliştirdik. Yazılımı incelemek, ve ücretsiz indirip denemek için buraya tıklayabilirsiniz.  Ayrıca Metraj hesaplama işlerini sizin adınıza yapmamızı isterseniz, bize Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresimizden her zaman ulaşabilirsiniz. Size en kısa sürede dönüş yapmaktan mutluluk duyacağız.

 

Bu makalemiz ilginizi çekebilir. Demir metrajı nasıl yapılır ?